2010. január 20., szerda

bendőmagyar-magyar szótár

áldos - gulyásszerű leveses húsétel
baligány - halhússal készült étel
(ék)karakány - afféle carpaccio
gyurány - gyúrt tészta
ízelény - kóstoló, előétel
kötöny - hurka, kolbász
monyád - galuska
tiboldány - ragu kölessel
tökörke - cukkíni
tündérfű - rozmaring
üstöny - pörkölt
stb.


És efféle ősmagyar eledelek receptjét kínálja a szerző: pl. csíramálé, élesztőmártás, lencsetorta, paprikamártás, potykakolbász, rákkeverény, küszsavamány, süllőkarakány, törkörkés ponytabaligány, etelközi haláldos, turfani halcsücsür, csukahabos céklaleves, fácánpogácsa, izogány, mákos tündérsütemény, tönkölyrétes, stb...

Forrás: Cey-Bert Róbert Gyula: A magyar konyha filozófiája - az ősi áldozati ételek szellemiségétől a jövő magyar konyhájáig. Püski, 2009

5 megjegyzés:

Hannibaál Lektűr írta...

A pörk... ööö üstönyről (ami ugye régi mániám:) egy érdekes cikk: http://www.foodandwine.hu/2008/11/25/nemzeti-eteleink-egy-ellopott-iras

Mademoiselle írta...

dejóóóó!!!

pável írta...

kissé beteg, de érdekes...

fűzfavirág írta...

Ó, Cey-Bert... ha nem lenne, ki kéne találni :)

Bóvica írta...

Bó :Kár, hoty a R.M. nem láttya.

:(