áldos - gulyásszerű leveses húsétel
baligány - halhússal készült étel
(ék)karakány - afféle carpaccio
gyurány - gyúrt tészta
ízelény - kóstoló, előétel
kötöny - hurka, kolbász
monyád - galuska
tiboldány - ragu kölessel
tökörke - cukkíni
tündérfű - rozmaring
üstöny - pörkölt
stb.
És efféle ősmagyar eledelek receptjét kínálja a szerző: pl. csíramálé, élesztőmártás, lencsetorta, paprikamártás, potykakolbász, rákkeverény, küszsavamány, süllőkarakány, törkörkés ponytabaligány, etelközi haláldos, turfani halcsücsür, csukahabos céklaleves, fácánpogácsa, izogány, mákos tündérsütemény, tönkölyrétes, stb...
Forrás: Cey-Bert Róbert Gyula: A magyar konyha filozófiája - az ősi áldozati ételek szellemiségétől a jövő magyar konyhájáig. Püski, 2009
5 megjegyzés:
A pörk... ööö üstönyről (ami ugye régi mániám:) egy érdekes cikk: http://www.foodandwine.hu/2008/11/25/nemzeti-eteleink-egy-ellopott-iras
dejóóóó!!!
kissé beteg, de érdekes...
Ó, Cey-Bert... ha nem lenne, ki kéne találni :)
Bó :Kár, hoty a R.M. nem láttya.
:(
Megjegyzés küldése