2009. október 10., szombat

Királylányok messzi földről

Gyorsan beszaladtam zárás előtt, hogy ha jó, még visszajövök. Hmm. Elsőül egy videó fogad eleinkről, harcmodor, életmód - nem álltam le nézni, de kb. a tárlat első harmadában végig zavart az olvasásban a hangos kommentár. Merthogy a tárlat fele bizony olvasnivaló... Egy-egy tényleg izgi királynéi végrendelet vagy egy egész udvartartás szabószámlájának kivételével rém unott-unalmas szakszövegek, kiemelések nélkül, szemfájdító félhomályban - vagy épp vakító ellenfényben, alig egy-egy életszagú megjegyzés, az egész tárlatra jellemző a cuccok érdekében beállított kriptahideg klíma. Elég keveset hoztak ki a témából, száraz leckefelmondás, sok tárgy csak töltelék, semmi köze a középkori genderhez. (Itt , itt meg itt meg itt azért hosszan dícsérik, olvassátok azt is.)
Mert ha a Szépművészeti geci kis idegyüjjönmindenki, mögmutatjuk a kullturát - marketingpolitikáját koppintja a MNM, amire aztán mama-papa felkerekedik a gyerkőccel a tojásosnoki után, hogy itt töltsék a fél pihenőnapjukat, akkor a sokat ígértő cím mögé egy kis életszagú kiállítást lenne illendő pakolni. Több a kőfaragvány, a papi díszruha meg a kódex, mint bármi, ami a középkori nők, pláne királylányok, hercegkisasszonyok, királynék életét hozná közel. Ilyen címmel kukkolni megyünk a múzeumba, na, nem pedig Hispánia és Hungária igencsak szórványos kora-középkori forrásait bambulni értetlenül. Mert bizony a sok kipakolt cuccba értő módon legfeljebb középkorászok képesek belefeledkezni. Egyelőre kevés átlaghonfitársunk tud csípőből oklevelet olvasni.


Annyira be van tojva egyébként a kis ... [öncenz.] miatt az ecceri értelmiségi, hogy bár jelenleg egyetlen más múzeum tárlatához sem fűzhető szorosabban a vörös-ezüst "csíkos" címer (Árpádsáv, fffúj!!!!) - merthogy a nyomorult aragon hatásra született, ebben a korban, és ha jól emlékszem, minderre csak utalást tesznek a szöveges anyagban, kép azpediglen egy sincs róla... Ahogy Csucsuka blogger mondá: aki ettől megizzad(na), az szaladjon oldspice-ért! :)

És akkor még ott a brosúra, amiben ezek állnak, mindenféle további megjegyzés nélkül: "II. András célja egy Antiochiától Magyarországig terjedő területen létrehozandó birodalom volt, ennek jegyében indította szentföldi hadjáratát, az 5. keresztes háborút is." És még ez is a végén: "Hunyadi Mátyást az arisztokrácia választotta királlyá." E jeles tézisek pedig nem másnak a tollából valók, mint Dr. Révész László régész-szakmuzeológus. ÁÁÁÁÁÁ!

ps.
Ráadásul képesek voltak levédetni ezt az oldalt: királylányok.hu - pedig azt ennél sokkal felnőttebb tartalommmal is megtölthették vón'...

3 megjegyzés:

Madame Tristesse írta...

Azt mondod ne nézzem meg?

pável írta...

azt nem mondom... de ha fizetnem is kellett volna, lehet, visszakérem :)

Madame Tristesse írta...

Ühüm... :)